مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه :
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما : دکتر مهراب یادگاری
اساتید مشاور :
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های مهراب یادگاری
درصد جوانه‌زنی پایین و استقرار گیاهچه از مشکلات اساسی رشد هر گیاه در شرایط مختلف محیطی می¬باشند. امروزه تکنیک پرایمینگ بذر به‌عنوان عامل بهبود دهنده¬ی جوانه¬زنی و استقرار تحت شرایط مختلف محیطی معرفی شده است. بنابراین به‌منظور بررسی تاثیر تیمار پرایمینگ با نیترات پتاسیم و جیبرلیک اسید بر روی جوانه‌زنی بذر ریحان، جعفری، هویج، هندوانه و خربزه آزمایشاتی انجام شد. تیمارهای آزمایشی برای هر گیاه شامل 5 غلظت 0، 1، 2، 3 و 4 میلی‌گرم در لیتر نیترات پتاسیم و 5 غلظت 0، 100، 150، 200 و 250 پی‌پی‌ام جیبرلیک اسید بود. نتایج نشان داد که استفاده از تیمار پرایمینگ با جیبرلیک اسید و نیترات پتاسیم سبب افزایش در شاخص‌های جوانه‌زنی شد. نتایج مقایسه میانگین اثر پرایمینگ بر روی شاخص‌های بذر گیاهان مختلف نشان داد که بهترین تیمار پرایمینگ برای هویج تیمار پرایمینگ نیترات پتاسیم 4 میلی‌گرم در لیتر و جیبرلیک اسید 100 پی‌پی‌ام، برای هندوانه تیمار پرایمینگ نیترات پتاسیم 1 میلی‌گرم در لیتر و جیبرلیک اسید 150 پی‌پی‌ام، برای جعفری تیمار پرایمینگ نیترات پتاسیم 2 میلی‌گرم در لیتر و جیبرلیک اسید 150 پی‌پی‌ام، برای خربزه ار پرایمینگ نیترات پتاسیم 3 میلی‌گرم در لیتر و جیبرلیک اسید 150 پی‌پی‌ام و برای ریحان تیمار پرایمینگ نیترات پتاسیم 3 میلی‌گرم در لیتر و جیبرلیک اسید 200 پی‌پی‌ام بود. نتایج این آزمایش نشان داد که کاربرد توامان نیترات پتاسیم و جیبرلیک اسید سبب افزایش در شاخص‌های جوانه‌زنی بذرهای گیاهان مختلف شد و با توجه به نتایج مشخص شد که استفاده از تیمارهای پرایمینگ برای گیاهان محتلف، متفاوت بوده پس باید در انتخاب تیمار پرایمینگ برای هر گیاه به‌صورت جداگانه آزمایشات مختلفی انجام شود .